X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grinsen
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 36

Dobra pomoc. Każdy skorzysta tyle ile chce, a podrabiać nikogo nie musi.
    Chętnie zobaczył bym więcej takich rzeczy.

Komentarz

• 7osiem
      Coś już napisał
      • 2008
      • 66

bardzo fajny temat..thx
      Ostatnio edytowany przez 7osiem; 17369.
      www.s78.eu

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        PREMIUM member
        • 2006
        • 4250

No cóż, dałem się podpuścić i wbrew temu co pisałem na początku wykorzystałem zdjęcie autorki do obróbki czego jednak robić nie należało. Jeśli można to proszę się nim nie bawić. Jak chcecie to możecie moim. Zresztą widząc oryginał nie potrzeba za wiele talentu żeby samemu takie zrobić.
        Digart

Komentarz

• 7osiem
          Coś już napisał
          • 2008
          • 66

spoko wywalam
          www.s78.eu

Komentarz

• bebesky
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 1231

wszystkie drogi prowadzą do Rzymu
            jedne efekt można osiągnąć wieloma sposobami, czasem są szybkie, czasem wymagają więcej czasu.

Mnie dziwi że ktoś na siłę chce podrabiać innych. Po co się w ogóle zastanawiać jak kto coś zrobił? Czyżby całkowity brak własnych pomysłów? Oczywiście można się na kimś wzorować, podpatrywać ale dokładnie kopiować obróbkę? Po co? Czy nie lepiej znaleźć własne, niepowtarzalne sposoby obróbki i wyróżniać się tym z tłumu??

Generalnie nie rozumiem po co powstał ten wątek. Wybacz MMM czyżby to miało na celu pokazanie - "patrzcie jaki jestem gość - każdego potrafię naśladować". Chyba nie bo jakoś ciebie o to nie posądzam i mam nadzieję że się nie mylę.

Komentarz

• punky
              Początki nałogu
              • 2008
              • 483

Jeszcze MMM jakbys wytlumaczyl ten skrot przy warstwach

hpass 18 na org
              co to jest org?

reszta zrozumiala jest
              R6 + S17-35 + 24-70/2.8 + 50/1.8 + 85/1.8 + 70-200/2.8

Ex Sony a6500, 70D, 40D, 30D

Komentarz

• trampek
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1546

Nie moge patrzec na te dwie galerie kustry. przyprawiaja mnie ogromnych kompleksow...
                R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Komentarz

• MMM
                  Pełne uzależnienie
                  PREMIUM member
                  • 2006
                  • 4250

Zamieszczone przez bebesky
                  Czyżby całkowity brak własnych pomysłów?
                  Najlepszym pomysłem na obróbkę jest brak obróbki i porządne ustawienie światła do zdjęcia :-)

Generalnie nie rozumiem po co powstał ten wątek. Wybacz MMM czyżby to miało na celu pokazanie - "patrzcie jaki jestem gość - każdego potrafię naśladować". Chyba nie bo jakoś ciebie o to nie posądzam i mam nadzieję że się nie mylę.
                  Jakbym chciał "pokazać jaki jestem gość" to bym zazdrośnie strzegł "tajemnicy wspaniałej obróbki" i "kasował" gawiedź na forum podrasowanymi w PS fotami :-)

Pokazuję od czasu do czasu różne rzeczy na forum np. związane z ustawieniem światła czy obróbki i też po cichu liczę na to że inni będą to robić i się czegoś nowego nauczę.
                  Tak jak pisałem, ja w taki sposób zdjęć po całości nie obrabiam bo efekt jest bardzo sztuczny ale czasem pewne fragmenty można tak powyciągać więc uważam że warto wiedzieć jak się takie rzeczy robi. Jak ktoś pokaże jak zrobić dobre B&W czy uzyskać jakiś efekt albo ustawić światło to od razu musi być "gość"?

hpass to filtr "high pass" na oryginalnym zdjęciu.
                  Digart

Komentarz

• Slider
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 1052

Oczywiście, że się mylisz. MMM jasno napisał, że wstawia tego tutka za względu na dyskusję na tamtym forum. Miało to za zadanie pokazać jedynie jak bardzo przeróbka różni się od oryginału, ile akcji należy (szacunkowo) wykonać i porównanie procentu przeróbki graficznej, do materiału wyjściowego:-)

Mi się ten tutek podoba, więc dzięki MMM, ale zastanawia mnie jedna kwestia: napisałeś, że:

potrzebne jest zdjęcie z niewielkimi kontrastami i lekko kierunkowym światłem.
                    I użyłeś tego zdjęcia, żeby poprzez te wszystkie akcje, zastosowane w PS, ten kontrast.. zwiększyć. Gdyby zastosować zdjęcie z większym kontrastem wyjściowym (choćby trochę) nie możnaby uzyskać tego samoego efektu?

Pozdrawiam

Komentarz

• miklo
                      Uzależniony
                      • 2006
                      • 681

Zamieszczone przez wain
                      Troszke na skroty poszedłeś bo wziales BW/sepia. Wez cos kolorowego z serii paintings...
                      To też na skróty. Weź MMM foty wain i mu obrób...

Jak ja lubię takie roszczeniowe postawy. Facet uchyla rąbka tajemnicy, coś chce pokazać / przekazać i dostaje karczycho.

Komentarz

• mor_feusz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 1370

wszystkie drogi prowadzą do Rzymu
                        jedne efekt można osiągnąć wieloma sposobami, czasem są szybkie, czasem wymagają więcej czasu.
                        Tu sie zgodze
                        Dlaczego nie. Widzisz cos w necie i myslisz - o fajne - kurcze jak to zrobic. MMM zrobil cos co daje taki sam efekt i sie z tym podzielil. Nie dosc ze zrobil "tutka" to jeszcze mu sie oberwalo i jeszcze za malo. Niektorzy chcieliby wiecej. Jak by nie bylo chlopak sie "napracowal" (czytaj: spedil czas, chialo sie jemu powrzucac zdjecia, zrzuty ekranu) i sie podzielil swoja wiedza.
                        Osobiscie - jest OK. Efekt fajny ale i tak raczej nie bede uzywal. Mimo to popieram checi i powieceony czas oraz to chec podzielenia sie wiedza z innymi.

Komentarz

• coca
                          Bywalec
                          • 2008
                          • 181

dobrze mor_feusz prawi. polac mu <drink>
                          50D/400 D /T 17-50 2.8 / C 50 1.8 / C 85 1.8 / 580Ex II i reszta gratow

Komentarz

• mor_feusz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2006
                            • 1370

Nie mnie raczej MMM.

Komentarz

• DominikD
                              Dopiero zaczyna
                              • 2008
                              • 41

A ja mam takie pytanie wracając do samego tuta.

Ta warstwa nad channel mixerem to po prostu skopiowany bg, jabłko + i, overlay?
                              Jakiego zdjęcia bym nie wziął to wszystkie sie psują jak tak zrobie

Komentarz

• bebesky
                                Pełne uzależnienie
                                • 2006
                                • 1231

Nie bijcie
                                Zgadzam się z MMM że "Najlepszym pomysłem na obróbkę jest brak obróbki i porządne ustawienie światła do zdjęcia" - bo akurat tego to moim zdaniem żadna obróbka nie zastąpi. I nie mówię tu o możliwościach oprogramowania a o świadomości fotografującego - kiedy wyciąga zdjęcie z aparatu i widzi że jedyna obróbka jakiej zdjęcie potrzebuje to brak obróbki

Tutek tutkiem i dobrze że powstał. Wiem że MMM robi to dla "dobra" innych i dobrze.
                                Chociaż osobiście bym wolał taką sytuację, żeby osoby naprawdę zainteresowane a nie potrafiące jeszcze takiej obróbki (bo są tu też tacy, którzy widząc zdjęcie w kilku krokach dojdą do tego samego efektu niekoniecznie wykorzystując podany sposób) sami próbowali dojść do podobnego efektu. A dlaczego, ponieważ:
                                - próbując to zrobić czegoś by się nauczyli w grafice a nie tylko powtarzali z kartką w ręku (tutkiem na monitorze) czyjeś ustawienia, co tak faktycznie do niczego nie prowadzi bo wątpliwe by przerośli mistrza.
                                - próbując mogliby osiągnąć inny efekt może ciekawszy, wyróżniający ich z tłumu setek "podrabiaczy" (sami zobaczcie ilu jest "draganizerów")

Ale ja stary jestem i może dlatego uważam że droga na skróty nie zawsze jest drogą najlepszą.

Komentarz

Pracuję...